CONTENIDOS/CONTINGUTS

Viernes 12 de mayo / Divendres 12 de maig

18:30 h. LITERNATURA. ESCRIBIR DESDE Y SOBRE LA NATURALEZA

Gabi Martínez y Santiago Beruete – Modera: Antonio Iturbe

No se trata de una moda ni de un nuevo motivo argumental, la naturaleza ha sido objetivo literario desde finales del siglo XVIII, pero la realidad en la que nos encontramos ha aumentado el interés por un género al que se han acercado diferentes voces que, mediante el ensayo o la literatura de no ficción, han tratado el tema de la naturaleza desde una perspectiva medioambiental, social y filosófica.

18:30 h. LITERNATURA. ESCRIURE DES DE I SOBRE LA NATURA

Gabi Martínez i Santiago BerueteModera: Antonio Iturbe

No es tracta d’una moda ni d’un nou motiu argumental, la natura ha estat objectiu literari des de finals del segle XVIII, però la realitat en la qual ens trobem ha augmentat l’interès per un gènere al qual s’han acostat diferents veus que, mitjançant l’assaig o la literatura de no ficció, han tractat el tema de la natura des d’una perspectiva mediambiental, social i filosòfica.

19:30 h. TARABUSTAdriá Grandia

Espectáculo musical que nos invita a conocer una síntesis entre la zanfona del siglo X, propia de trovadores, juglares y nobles del barroco, y los nuevos sonidos digitales. Un paseo por un paisaje sonoro sugerente e inusual.

«Tarabust» es una expresión acuñada en el siglo XIV y utilizada por el escritor y músico Pascal Quijnard: “Las abejas alrededor de las flores del jardín, las avispas antes de la tormenta, las moscas que vagan y zumban en las habitaciones de persianas recogidas son los primeros tarabustantes de los oídos de los niños muy pequeños a la hora de la siesta ritual de la tarde».

19:30 h. TARABUSTAdriá Grandia

Espectacle musical que ens convida a conèixer una síntesi entre la viola de roda del segle X, pròpia de trobadors, joglars i nobles del barroc, i els nous sons digitals. Un passeig per un paisatge sonor suggeridor i inusual.

«Tarabust» és una expressió originària del segle XIV i utilitzada per l’escriptor i músic Pascal Quijnard: “Les abelles al voltant de les flors del jardí, les vespes abans de la tempesta, les mosques que vaguen i brunzeixen a les habitacions de persianes recollides són els primers tarabustants de les oïdes dels nens molt petits a l’hora de la migdiada ritual de la tarda».

Sábado 13 de mayo / Dissabte 13 de maig

11:30 h. DE MARES Y OCÉANOS

Isabel Soler y Manel Ollé – Modera: Marilena de Chiara

El mar representa el setenta por ciento de la superficie de la Tierra, una masa de agua que desde el espacio percibimos de un azul intenso, fruto de la interacción de la luz solar con las partículas en suspensión diseminadas en la superficie. Esos mares y océanos han sido unas veces inspiración de literatos, músicos y artistas de todo tipo, otras han sido escenario de acontecimientos que han marcado momentos épicos de la historia. La vinculación del hombre con el mar es tan antigua como su existencia.

11:30 h. DE MARS I OCEANS

Isabel Soler i Manel Ollé – Modera: Marilena de Chiara

El mar representa el setanta per cent de la superfície de la Terra, una massa d’aigua que des de l’espai percebem d’un blau intens, fruit de la interacció de la llum solar amb les partícules en suspensió disseminades per la superfície. Aquests mars i oceans han estat a vegades inspiració de literats, músics i artistes de tota mena, altres han estat escenari d’esdeveniments que han marcat moments èpics de la història. La vinculació de l’home amb la mar és tan antiga com la seva existència.

12:30 h. DEL PAPEL AL ACORDE

Laura Fernández y Christina Rosenvinge – Modera: José Luis Espina

Puede que la línea que separa una poesía de la letra de una canción sea a veces tan delgada que por eso, quienes opinan sobre ello, tienen dificultades para ponerse de acuerdo en lo que las acerca y lo que las separa. Hay quien habla de género propio cuando se refiere a una composición musicada, hay quien no ve diferencia entre un poema convencional y una canción y no falta quien afirma que el debate es intrascendente.

12:30 h. DEL PAPEL A L’ACORD

Laura Fernández i Christina Rosenvinge – Modera: José Luis Espina

Pot ser que la línia que separa una poesia de la lletra d’una cançó sigui a vegades tan prima que per aquest motiu, els qui opinen sobre això, tenen dificultats per a posar-se d’acord en el que les acosta i el que les separa. Hi ha qui parla de gènere propi quan es refereix a una composició musicada, hi ha qui no veu diferència entre un poema convencional i una cançó i no falta qui afirma que el debat és intranscendent.

17:30 h. ESCRIBIR SOBRE LO (IM)POSIBLE

Ricard Ruiz Garzón y Pablo Martín Sánchez – Modera: Álvaro Colomer

Historias de otros mundos, personajes surgidos de la fantasía, animales extraordinarios, geografías inventadas. Pero la literatura fantástica es más que todo eso, es también la que nos habla desde este mundo y de una realidad cotidiana que en algún punto se tuerce y trastoca lo previsible. Todos esos imposibles que, de pronto, dejan de serlo.

17:30 h. ESCRIURE SOBRE L'(IM)POSSIBLE

Ricard Ruiz Garzón i Pablo Martín Sánchez – Modera: Álvaro Colomer

Històries d’altres mons, personatges sorgits de la fantasia, animals extraordinaris, geografies inventades. Però la literatura fantàstica és més que tot això, és també la que ens parla des d’aquest món i d’una realitat quotidiana que en algun punt es torça i trastoca el previsible. Tots aquests impossibles que, de sobte, deixen de ser-ho.

18:30 h. EN ESTA CASA SE ESCRIBE

Ana Merino y Manuel Vilas – Modera: Antonio Iturbe

Cada creador tiene sus ritmos, sus espacios y sus hábitos. El oficio de escribir admite tantas singularidades como autores, aunque no está exento de disciplina y privacidad. Pero cómo planifica los días una pareja de escritores, cómo se organizan las rutinas bajo un mismo techo, qué tiene de especial compartir espacios de trabajo con quien también se comparte vida.

18:30 h. EN AQUESTA CASA S’ESCRIU

Ana Merino i Manuel Vilas – Modera: Antonio Iturbe

Cada creador té els seus ritmes, els seus espais i els seus hàbits. L’ofici d’escriure admet tantes singularitats com autors, encara que no està exempt de disciplina i privacitat. Però com planifica els dies una parella d’escriptors, com s’organitzen les rutines sota un mateix sostre, què té d’especial compartir espais de treball amb qui també es comparteix vida.

19:30 h. «LOS BROTES NEGROS. EN LOS PICOS DE LA ANSIEDAD»

Eloy Fernández Porta – Entrevista: José Luis Espina

Los problemas de salud mental son, desde hace mucho, un silencio a voces que la reciente pandemia, la precariedad económica y un malestar social generalizado han puesto de actualidad arrojando luz sobre unas patologías que afectan a más de un 5% de la población española. También la literatura ha contribuido a visibilizar el problema, sea como argumento narrativo o desde la escritura autobiográfica.

«Los brotes negros. En los picos de ansiedad» es un autorretrato roto, un cuaderno del sufrimiento psíquico que describe sin ambages los síntomas e intensidades de un trastorno de ansiedad prolongado, y su oscura floración: las fases de desesperanza, los episodios de ira, las ideaciones suicidas.

19:30 h. «LOS BROTES NEGROS. EN LOS PICOS DE LA ANSIEDAD»

Eloy Fernández Porta Entrevista: José Luis Espina

Els problemes de salut mental són, des de fa molt, un clam que la recent pandèmia, la precarietat econòmica i un malestar social generalitzat han posat d’actualitat donant visibilitat a unes patologies que afecten més d’un 5% de la població espanyola. També la literatura ha contribuït a percebre el problema, sigui com a argument narratiu o des de l’escriptura autobiogràfica.

«Los brotes negros. En los picos de la ansiedad» és un autoretrat trencat, un quadern del sofriment psíquic que descriu inequívocament els símptomes i intensitats d’un trastorn d’ansietat prolongat, i la seva fosca floració: les fases de desesperança, els episodis d’ira, les ideacions suïcides.